Hírek

Mi az a hőtükör(fólia) és miért fontos?

2023.02.02 20:11

Bár az idei tél - különösen a február - elkényeztetett minket, hiszen alig fagyott, napközben 10 fok körül alakult a hőmérséklet - a fűtésszámla továbbra is a legmagasabb téli rezsi. Egy egyszerű hőtükör segíthet takarékoskodni, remek megoldás az utólagos fűtéscsökkentésre is. De mi a hőtükör és mire való? Megírjuk.

Így pazaroljuk az energiát

Külön cikk témája lehetne, hogy – miközben az egyik legmagasabb téli rezsiköltségünk - Magyarországon döbbenetes módon pazaroljuk az energiát. A rosszul szigetelt (vagy szigeteletlen) házainkat híresen „túlfűtjük”: gyakran 23-24 fokra, feleslegesen, költséghatékonyabb lenne 20-22 fokon tartani és inkább felvenni egy vastagabb pulóvert: ahogy a világ számos pontján teszik.

De nem csak túlfűtjük az otthonainkat, rosszul is szellőztetünk: „kibuktatjuk az ablakot” ahelyett, hogy 1-2 percre kitárnánk és gyorsan kicserélnénk a levegőt. De láttunk már olyat is, hogy valaki a radiátor elé tett bútorokat és meglepte, hogy „nincs elég meleg”. Sorolhatnánk mennyi energiapazarló dolgot követünk el azért, hogy minél magasabb legyen a rettegett fűtésszámla.

Egy hőtükör sokat segíthet.

 

Mi az a hőtükör?

A hőtükör lap egy filléres eszköz és a fillérest itt valóban túlzás nélkül állíthatjuk, hiszen egy négyzetméternyi megközelítőleg 1000 forint. Emlékezz vissza, hogy hányszor játszottunk kiskorunkban olyat, hogy „beletükröztünk” valakinek a szemébe, hogy aztán ő alig lásson? A hőtükör hasonló, csak a meleget sugározza vissza nem a napfényt.

 

Ezért érdemes hőtükör lapot tenni a radiátor mögé

A radiátorod nem csak előre, hanem hátrafelé is fűt, ezért mögötte meleg a fal. Ez a meleg mindaddig kárba vész amíg nem teszel a radiátor mögé egy hőtükröt. Akkor a hátrafelé sugárzott meleget nem veszi fel a fal, a tükör visszaveri és ez a hő is melegíti a lakást.

Nem szabad elfelejteni, hogy a hőtükör (ami technikailag nem tükör) csillog. Ezért azt javasoljuk, hogy úgy helyezd fel, hogy ne érje a nap, illetve a lehető legkevésbé zavarjon a csillogása. A hőtükröt felrakhatod párás helyre is, de ebben az esetben el kell vezetned a párát, hogy az ne maradjon a falnál és ne károsítsa.

 

7-15%-kal csökkenő fűtésköltség

A hőtükröt könnyen méretre vághatod (gyakran egy olló is elég hozzá) felhelyezheted akár 4 csavarral is egyszerűen a falra. A segítségével 7-15%-kal csökkentheted az adott helyiségben az energiafelhasználást ennyit fog neked spórolni. Érdemes minden olyan helyen használnod, ahol van radiátor és természetesen minden radiátor mögé méretre kell szabnod. Előnye, hogy rendkívül strapabíró, hosszú az élettartama, a vegyszerekkel szemben ellenáll, nem kell gyakran cserélned és azonnal érezhető a hatása.

Trükk és tipp: a radiátornál megközelítőleg 1 centiméterrel kisebbre vágd le.

A hőtükör szuper megoldás arra, hogy csökkentsd a házad rezsijét, de önmagában mit sem ér. Érdemes elgondolkodnod a ház szigetelésén is.